Vinkkejä uusille jäsenille

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla teet partiosta itsellesi mahdollisimman sujuvaa ja saat siitä myös mahdollisimman paljon irti.

Varustautuminen partiokokouksiin

Jokaiseen partiokokoukseen kaikille aina mukaan:

  • Partiohuivi (ja partiopaita, jos haluaa)
  • Säänmukainen varustus (tärkeä jokaisessa kokouksessa!)

Partiohuivi on partiolaisella kaulassa aina kun kaksi tai useampi partiolaista kokoontuu. Myös partiopaitaa voi pitää yllä vaikka jokaisessa kokouksessa, mutta välttämätön se on vain isommissa partiotapahtumissa. Katso tarkemmat ohjeet partioasusta ja siihen liittyvistä tunnuksista sivulta Asut ja merkit.

Viikottaisissa kokouksissa ollaan joka kerta ulkosalla vähintään ensimmäiset puoli tuntia, joten kokouksiin on syytä varustautua aina sään mukaisesti. Partiolaistahan ei ole tehty sokerista, joten ulkona ollaan, satoi tai paistoi -- myöskään pakkasrajaa ei partiolainen tunne. Joskus kokoukset vietetään alusta loppuun ulkona, jolloin alipukeutuminen todella voi kostautua.

Jos keliolosuhteet näyttävät ennen kokousta epävarmoilta, hyvä ajatus on ottaa lisävaatetta vaikkapa muovipussissa tai pikkurepussa mukaan. Näin ei tarvitse pitää sadevaatteita yllä auringon paahtaessa, mutta ei myöskään kastua sateen sittenkin sattuessa.

Yleiset varustehankinnat

Välttämättä partiolainen ei tarvitse mitään muuta erityistä partiovarustetta kuin partiohuivin. Retkillä riittää oma tuttu ulkoiluvarustus, kunhan huolehtii että mukana on aina myös kunnollinen sadevaatetus -- sellainen, jonka kanssa kelpaa olla kaatosateessa vaikka koko päivän.

Muutama retkeilyvaruste on kuitenkin hyvä olla olemassa viimeistään, kun partiosta näyttää tulevan monivuotinen harrastus. Aluksi varusteita voi saada lainaksikin, mutta seuraavat varusteet voisivat olla hyviä vinkkejä vaikkapa pukinkonttiin tai merkkipäivälahjaksi:

Makuupussi
  • Oikean kokoinen -- ei liian iso, ei liian pieni!
  • Varsinkaan alkuun ei tarvita huimaa 30 asteen pakkasenkestoa -- ns. kolmen vuodenajan pussi riittää useimmille.
Makuualusta
  • Solumuovinen tai muu kevyt kannettava
Valaisin
  • Tavallinen muutaman euron fikkari on alkuun ihan riittävä; sellaisen rikkoutuminen tai katoaminen ei harmita läheskään niin paljon kuin kalliin erikoislampun.
  • Otsalamppu on kädessä pidettävää kätevämpi, niin on aina molemmat kädet vapaina, sillä partiossa näpräillään paljon.
Puukko
  • Oikea puukko -- ei siis linkkuveitsi tms. Linkkari voi olla kallis, liian pieni, helposti särkyvä ja katoava. Siitä ei saa kunnon otetta eikä se välttämättä kestä kun vuollaan tosissaan. Tavallinen muutaman euron rautakaupan puukkokin toimii paljon paremmin kuin mikään linkkuveitsi. Ensimmäiseksi puukoksi voi pienimmille olla suositeltavaa hankkia pyöreäkärkinen lasten puukko, joka sopii pieneen käteen parhaiten ja on turvallisempi.
  • Terävä puukko -- tylsä puukko lipsuu helpommin, kukaties käteen tai jalkaan. Koska tylsällä puukolla joutuu painamaan kovemmin saadakseen jotain jälkeä aikaiseksi, ovat näiden lipsahtamisten seuraamukset vastaavasti rumempia.
Suurehko reppu tai rinkka
  • Kaikki retkitavarat on hyvä saada pakatuksi yhteen selässä kulkevaan kantolaitteeseen.
Kompassi
  • Ennen pitkää jokainen partiolainen opettelee suunnistamaan, eikä se onnistu ilman toimivaa kompassia.

Uutena aikuisena Otavaeltajissa

Otavaeltajat on aina toivottanut lämpimästi tervetulleiksi riveihinsä myös kaikki aikuisikäiset partiosta kiinnostuneet, siitä riippumatta, onko aiempaa partiokokemusta vai ei. Ainoa vaatimus on kiinnostus partiotoimintaa kohtaan ja halu sitoutua partion arvoihin. Moni Otavaeltajien nykyisestäkin johtajistosta on aloittanut partiopolkunsa vasta aikuisiällä -- ja jäänyt sitten koukkuun.

Lue lisää uutena aikuisena toimimisesta Otavaeltajissa

Hyödyllisiä linkkejä

Jokaisen uuden partiolaisen ja hänen vanhempansa kannattaa tutustua Suomen Partiolaisten nettisivuihin, ja siellä erityisesti seuraaviin sivuihin: