Koulutuspurjehdus

Otavaeltajain vuosittaisen meripartiotoiminnan päätapahtuma on pitkä koulutuspurjehdus isolla vuokraveneellä Saaristomeren kauniissa merimaisemissa. Tältä sivulta löydät yhteen koottuna kaiken viimeisimmän tarpeellisen tiedon purjehdusta koskien. Sivua päivitetään koko ajan sitä mukaa kun avoimille asioille saadaan vahvistuksia.

Viimeisimmät päivitykset:

 • Koulutuspurjehdus 2018 pidetään 9.-21.6. ja se jakaantuu neljään legiin
 • Miehistökokous ja infotilaisuus pidetään perjantaina 2X.5.2017 Isokololla klo 18 alkaen
 • Hinta on vahvistettu hallituksen kokouksessa
Vielä avoimia asioita:
 • Legin hinta
 • Miehistökokouksen päivämäärä

Tarkoitus ja kohderyhmä

Purjehdus on kolmen vuorokauden mittaisiin legeihin jakautuva matkapurjehdus Saaristomerellä, jonka kuluessa partiolainen saa käytännön tuntumaa purjealuksen miehistön vastuunsa kantavana jäsenenä toimimiseen, turvalliseen vierailla vesillä navigoimiseen, matkapurren hallintaan ja sen omin käsin ohjaamiseen, sekä kartuttaa kokemustaan matkan taittamisesta meriteitä pitkin luonnonmukaisesti ja ympäristöä kunnioittavasti luonnonvoimia hyödyntäen.

Purjehdus on tarkoitettu kaikille lippukuntalaisille seikkailijaiästä alkaen. Edellytyksenä osallistumiselle on vähintään kultanappitaso meripartiosuorituksissa. Kultanappikoulutus järjestetään aina ennen purjehdusta, mikäli uusia innokkaita ja oppimishaluisia koulutettavia löytyy riittävä määrä koulutuksen järjestämiseksi. Siispä vaikka kultaista nappia ei vielä partiopaidan kauluksesta löytyisikään, pääsee mukaan purjehduksen osallistujalistalle osoittamalla tinkimätöntä sitoutumista kaikkien riittävien taitojen hankkimiseksi kultanappikoulutuksen myötä. Kultanappikoulutukseen sisältyy kolmesta viiteen koloiltaa sekä yksi iltapurjehdus lähivesillä.

Huomionarvoista kuitenkin on, että matkapurjehduksen jokaisen osuuden miehistössä täytyy turvallisuussyistä olla riittävä määrä kokeneempaakin porukkaa, joten jos karsintaa joudutaan tekemään, voidaan joutua karsimaan erityisesti vähiten kokeneesta päästä, vaikka tavoitteena toki onkin, että kaikki halukkaat voisivat päästä mukaan. Kokonaan vailla purjehduskokemusta olevia kuitenkin suositellaan tarkoin harkitsemaan, onko purjehduskokemuksen kartuttamista järkevää aloittaa näin kauas suuntautuvalla purjehduksella. Jos olet asiasta epävarma, ole ensin yhteyksissä purjehduksen kippariin, niin voitte yhdessä punnita tilanteen.

Perustiedot

Kesän 2018 koulutuspurjehduksen perustiedot ovat seuraavat:

 • Alus: S/y Tantrum Too, Bavaria 38, vm. 2004 (ollut käytössämme v. 2009 lähtien)
 • Reitti: Raisio - Hanko - Espoo - Hanko - Raisio
 • Ajankohta: 9.6. - 21.6.2018, jakautuen neljään 3 vrk mittaiseen legiin
 • Hinta: : 140€/legi
 • Kipparit: Sami Ruotsalainen (puh. 050 5288648) ja Oskari Vierijärvi (puh. 050-9173689)

Purjehdus jakautuu neljään 3 vrk mittaiseen legiin, joista jokaisella on eri miehistö. Miehistöön kuuluu kuusi jäsentä, jotka yhdessä muodostavat kaksi kolmen hengen vahtia. Miehistöä kouluttaa ja ohjaa päällystö, johon kuuluvat kippari ja försti (=perämies). Periaatteena on, että päällystö vastaa purjehduksen turvallisuudesta, sisällöstä ja koulutuksesta, kun taas toimeenpaneva taho on aina lähtökohtaisesti miehistö. Miehistön kaksi vahtia vuorottelevat tehtäviä yhden ruokavälin mittaisten ajo- ja palveluvahtivuorojen välillä. 

Purjehduspäivän pituus on yleensä jotakin 8-12 tunnin väliltä, joten jokaiseen päivään mahtuu myös riittävästi lepoa. Useina iltoina saatetaan purjehduksen päätteeksi myös päästä ottaamaan makeat löylyt rantasaunassa kauniissa saaristomaisemissa, ja yöt vietetään aina kiinni laiturissa, poijussa tai ankkurissa. Yöllä emme siis purjehdi.

Purjehdus koonaisuutena alkaa Raision venesatamasta ja myös päättyy sinne. Miehistönvaihdot tapahtuvat Maarianhaminassa ja myöhemmin päätettävässä satamassa Saaristomerellä.

Osallistumismaksu ja stipendin hakeminen

Osallistumismaksu on 140 € / legi toisen ja kolmannen legin (3 vrk/legi) osallistujilta ja 170€ ensimmäisen legin (4 vrk) osallistujilta. Osallistumismaksu kattaa kaikki kustannukset, paitsi omat namut ja limut ja sen sellaiset, joista kukin vastaa itse, jos niitä katsoo tarvitsevansa. Maksa ilmoittautuessasi yhden legin osallistumismaksu riippumatta siitä, monelleko legille ilmoittauduit. Mikäli pääset mukaan useammalle legille, voit maksaa muiden legien osallistumismaksut kahden viikon kuluessa venepaikkasi vahvistumisesta.

Maksutiedot ovat seuraavat:

 • Maksettavaa: 140€
 • Eräpäivä: 1.5.2018
 • Tilinumero: Nordea FI57 1309 3000 2063 42
 • Viitenumero: 2017 06051 (muistathan aina käyttää viitenumeroa!)

Huom! Koska osallistumisen hinta ei ole aivan pieni, ja Otavaeltajain toimintaperiaatteiden mukaisesti jokaiselle lippukuntalaiselle halutaan aina antaa tasavertainen mahdollisuus osallistua kaikkiin partiotapahtumiin, niin myös tässä tapauksessa muistutetaan kaikkien lippukuntalaisten mahdollisuudesta hakea alennusta osallistumismaksuun, mikäli oma taloudellinen tilanne muutoin vaarantaisi osallistumisen. Stipendiä voit hakea lähettämällä purjehduksen kipparille vapaamuotoisen sähköpostiviestin, jossa lyhyesti perustelet tarpeesi hinnanalennukseen. Yksityiskohtaisiin selvityksiin omasta taloudellisesta tilanteesta ei tarvitse mennä. Hakemuksen käsittelee lippukunnan hallitus -- tietenkin täysin luottamuksellisesti.

Kuljetukset

Kuljetukset tapahtuvat yhteiskyydein. Mahdollisuuksista lähteä kyydittämään pyydetään ilmoittamaan ilmoittautumisen yhteydessä. Kyydityksistä syntyneet kilometrikustannukset (max. puolet siitä määrästä, jonka verohallinto vuosittain määrittelee verottoman korvauksen ylärajaksi) voi laskuttaa lippukunnalta jälkikäteen.

Miehistökokoukset

Purjehdukselle valmistautuminen on oleellinen osa purjehduskoulutusta. Olisi myös turvallisuusriski lähteä kauas merille ilman, että koko miehistö on yhdessä valmentautunut matkaan. Sitenpä jokaiselta osallistujalta (kokeneetkin merikarhut mukaanlukien!) edellytetään osallistumista miehistökokoukseen, jossa miehistö  kootaan yhteen ja käydään läpi purjehduksen käytännön seikat sekä jaetaan tietoa myös vanhemmille.

Miehistökokous vuoden 2018 koulutuspurjehdukselle pidetään seuraavasti:

 • Miehistökokous + infoilta: 2X.5.2018 klo 18 Isokololla  

Miehistökokous pidetään Otavaeltajain Isokololla osoitteessa Jämeräntaival 11 i. Kokouksella on tarkasti määritellyt tavoitteet, jotka koskevat jokaista miehistön jäsentä, ja kotiin pääsee lähtemään sitten kun tavoitteet on täytetty. Ahkeralle miehistölle parisen tuntia pitäisi kuitenkin riittää. Miehistökokous aloitetaan info-osuudella, joka koskee sekä miehistöä itseään, että alaikäisen miehistön osalta myös heidän vanhempiaan. Tämä info-osuus kestää noin tunnin.

Huom! Jokaisen purjehdukselle lähtijän on hyvin tärkeää osallistua miehistökokoukseen. Lisäksi ainakin ensikertalaisten osalta vähintään toisen vanhemmista tulee olla läsnä miehistökokouksen info-osuudessa.

Jos jokin todella pakottava este kuitenkin ilmaantuu, ole välittömästi yhteyksissä kippariin, niin voitte yhdessä katsoa, olisiko jotain korvaavaa järjestettävissä niin ettei lähtö vaarannu!

Ilmoittautuminen

https://goo.gl/forms/L93mqKd0fJfj0YTF3

Kuvia edellisiltä purjehduksilta