Uutiset‎ > ‎

Kesän 2019 koulutuspurjehdus, ilmoittaudu nyt!

lähettänyt Anna Pekonen 28.2.2019 klo 11.31
Otavaeltajain vuosittaisen meripartiotoiminnan päätapahtuma on pitkä koulutuspurjehdus isolla vuokraveneellä Saaristomeren kauniissa merimaisemissa. Purjehdus on kolmen vuorokauden mittaisiin legeihin jakautuva matkapurjehdus Saaristomerellä, jonka kuluessa partiolainen saa käytännön tuntumaa purjealuksen miehistön vastuunsa kantavana jäsenenä toimimiseen, turvalliseen vierailla vesillä navigoimiseen, matkapurren hallintaan ja sen omin käsin ohjaamiseen, sekä kartuttaa kokemustaan matkan taittamisesta meriteitä pitkin luonnonmukaisesti ja ympäristöä kunnioittavasti luonnonvoimia hyödyntäen.

Purjehdus on tarkoitettu kaikille lippukuntalaisille seikkailijaiästä alkaen. Edellytyksenä osallistumiselle on vähintään kultanappitaso meripartiosuorituksissa. Kultanappikoulutus järjestetään aina ennen purjehdusta, mikäli uusia innokkaita ja oppimishaluisia koulutettavia löytyy riittävä määrä koulutuksen järjestämiseksi. Siispä vaikka kultaista nappia ei vielä partiopaidan kauluksesta löytyisikään, pääsee mukaan purjehduksen osallistujalistalle osoittamalla tinkimätöntä sitoutumista kaikkien riittävien taitojen hankkimiseksi kultanappikoulutuksen myötä. Kultanappikoulutukseen sisältyy kaksi koloiltaa, sekä iltapurjehdus lähivesillä.

Huomionarvoista on, että matkapurjehduksen jokaisen osuuden miehistössä täytyy turvallisuussyistä olla riittävä määrä kokeneempaakin porukkaa. Tämän takia ei voida taata pääsyä juuri toivomallesi legille. Jos karsintaa joudutaan tekemään, voidaan joutua karsimaan erityisesti vähiten kokeneesta päästä, vaikka tavoitteena toki onkin, että kaikki halukkaat voisivat päästä mukaan. Kokonaan vailla purjehduskokemusta olevia kuitenkin suositellaan tarkoin harkitsemaan, onko purjehduskokemuksen kartuttamista järkevää aloittaa näin kauas suuntautuvalla purjehduksella. Jos olet asiasta epävarma, ole ensin yhteyksissä purjehduksen kippariin, niin voitte yhdessä punnita tilanteen.

Kesän 2019 koulutuspurjehduksen perustiedot ovat seuraavat:

Alus: S/y Tantrum Too, Bavaria 38, vm. 2004 (ollut käytössämme v. 2009 lähtien)
Reitti: Raisio - Maarianhamina - Tukholma - Maarianhamina - Raisio
Ajankohta: 8.6. - 20.6.2019, jakautuen neljään 3 vrk mittaiseen legiin
Hinta: 140€/legi
Kipparit: Sami Ruotsalainen (puh. 050 5288648) ja Oskari Vierijärvi (puh. 050-9173689)

Purjehdus jakautuu neljään 3 vrk mittaiseen legiin, joista jokaisella on eri miehistö. Miehistöön kuuluu kuusi jäsentä, jotka yhdessä muodostavat kaksi kolmen hengen vahtia. Miehistöä kouluttaa ja ohjaa päällystö, johon kuuluvat kippari ja försti (=perämies). Periaatteena on, että päällystö vastaa purjehduksen turvallisuudesta, sisällöstä ja koulutuksesta, kun taas toimeenpaneva taho on aina lähtökohtaisesti miehistö. Miehistön kaksi vahtia vuorottelevat tehtäviä yhden ruokavälin mittaisten ajo- ja palveluvahtivuorojen välillä. 

Purjehduspäivän pituus on yleensä jotakin 8-12 tunnin väliltä, joten jokaiseen päivään mahtuu myös riittävästi lepoa. Useina iltoina saatetaan purjehduksen päätteeksi myös päästä ottaamaan makeat löylyt rantasaunassa kauniissa saaristomaisemissa, ja yöt vietetään lähtökohtaisesti kiinni laiturissa, poijussa tai ankkurissa. Yöllä emme siis normaalisti purjehdi. 

Purjehdus alkaa Raision venesatamasta ja myös päättyy sinne. Miehistönvaihdot tapahtuvat Maarianhaminassa ja Tukholmassa, joihin matkustetaan laivalla joko Turusta tai Helsingistä. 

Osallistumismaksu ja stipendin hakeminen

Osallistumismaksu on 140 € / legi. Osallistumismaksu kattaa kaikki kustannukset, paitsi laiva- ja junamatkat sekä omat namut ja limut ja sen sellaiset, joista kukin vastaa itse, jos niitä katsoo tarvitsevansa. Maksa ilmoittautuessasi yhden legin osallistumismaksu riippumatta siitä, monelleko legille ilmoittauduit. Mikäli pääset mukaan useammalle legille, voit maksaa muiden legien osallistumismaksut kahden viikon kuluessa venepaikkasi vahvistumisesta.

Maksettavaa: 140€
Eräpäivä: 1.5.20198
Tilinumero: Nordea FI57 1309 3000 2063 42
Viitenumero: 2017 06051 (muistathan aina käyttää viitenumeroa!)

Huom! Koska osallistumisen hinta ei ole aivan pieni, ja Otavaeltajain toimintaperiaatteiden mukaisesti jokaiselle lippukuntalaiselle halutaan aina antaa tasavertainen mahdollisuus osallistua kaikkiin partiotapahtumiin, niin myös tässä tapauksessa muistutetaan kaikkien lippukuntalaisten mahdollisuudesta hakea alennusta osallistumismaksuun, mikäli oma taloudellinen tilanne muutoin vaarantaisi osallistumisen. Stipendiä voit hakea lähettämällä purjehduksen kipparille vapaamuotoisen sähköpostiviestin, jossa lyhyesti perustelet tarpeesi hinnanalennukseen. Yksityiskohtaisiin selvityksiin omasta taloudellisesta tilanteesta ei tarvitse mennä. Hakemuksen käsittelee lippukunnan hallitus -- tietenkin täysin luottamuksellisesti.

Miehistökokoukset

Purjehdukselle valmistautuminen on oleellinen osa purjehduskoulutusta. Olisi myös turvallisuusriski lähteä kauas merille ilman, että koko miehistö on yhdessä valmentautunut matkaan. Sitenpä jokaiselta osallistujalta (kokeneetkin merikarhut mukaanlukien!) edellytetään osallistumista miehistökokoukseen, jossa miehistö  kootaan yhteen ja käydään läpi purjehduksen käytännön seikat sekä jaetaan tietoa myös vanhemmille.

Miehistökokous + infoilta: 2X.5.20198 klo 18.

Kokouksella on tarkasti määritellyt tavoitteet, jotka koskevat jokaista miehistön jäsentä, ja kotiin pääsee lähtemään sitten kun tavoitteet on täytetty. Ahkeralle miehistölle parisen tuntia pitäisi kuitenkin riittää. Miehistökokous aloitetaan info-osuudella, joka koskee sekä miehistöä itseään, että alaikäisen miehistön osalta myös heidän vanhempiaan. Tämä info-osuus kestää noin tunnin.

Huom! Jokaisen purjehdukselle lähtijän on hyvin tärkeää osallistua miehistökokoukseen. Lisäksi ainakin ensikertalaisten osalta vähintään toisen vanhemmista tulee olla läsnä miehistökokouksen info-osuudessa.
Jos jokin todella pakottava este kuitenkin ilmaantuu, ole välittömästi yhteyksissä kippariin, niin voitte yhdessä katsoa, olisiko jotain korvaavaa järjestettävissä niin ettei lähtö vaarannu!

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu koulutuspurjehduksellenalla olevasta linkistä keskiviikkoon 20.3 mennessä!

Comments