Uutiset‎ > ‎

Koulutuspurjehdus 2020

lähettänyt Anna Pekonen 29.1.2020 klo 5.00
Otavaeltajain vuosittaisen meripartiotoiminnan päätapahtuma on pitkä koulutuspurjehdus isolla vuokraveneellä Saaristomeren kauniissa merimaisemissa. Purjehdus on kolmen vuorokauden mittaisiin legeihin jakautuva matkapurjehdus Saaristomerellä, jonka kuluessa partiolainen saa käytännön tuntumaa purjealuksen miehistön vastuunsa kantavana jäsenenä toimimiseen, turvalliseen vierailla vesillä navigoimiseen, matkapurren hallintaan ja sen omin käsin ohjaamiseen, sekä kartuttaa kokemustaan matkan taittamisesta meriteitä pitkin luonnonmukaisesti ja ympäristöä kunnioittavasti luonnonvoimia hyödyntäen.

Purjehdus on tarkoitettu kaikille lippukuntalaisille seikkailijaiästä alkaen. Edellytyksenä osallistumiselle on vähintään kultanappitaso meripartiosuorituksissa. Kultanappikoulutus järjestetään aina ennen purjehdusta, mikäli uusia innokkaita ja oppimishaluisia koulutettavia löytyy riittävä määrä koulutuksen järjestämiseksi. Siispä vaikka kultaista nappia ei vielä partiopaidan kauluksesta löytyisikään, pääsee mukaan purjehduksen osallistujalistalle osoittamalla tinkimätöntä sitoutumista kaikkien riittävien taitojen hankkimiseksi kultanappikoulutuksen myötä. Kultanappikoulutukseen sisältyy kaksi koloiltaa, sekä iltapurjehdus lähivesillä.

Huomionarvoista on, että matkapurjehduksen jokaisen osuuden miehistössä täytyy turvallisuussyistä olla riittävä määrä kokeneempaakin porukkaa. Tämän takia ei voida taata pääsyä juuri toivomallesi legille. Jos karsintaa joudutaan tekemään, voidaan joutua karsimaan erityisesti vähiten kokeneesta päästä, vaikka tavoitteena toki onkin, että kaikki halukkaat voisivat päästä mukaan. Kokonaan vailla purjehduskokemusta olevia kuitenkin suositellaan tarkoin harkitsemaan, onko purjehduskokemuksen kartuttamista järkevää aloittaa näin kauas suuntautuvalla purjehduksella. Jos olet asiasta epävarma, ole ensin yhteyksissä purjehduksen kippariin, niin voitte yhdessä punnita tilanteen.

Kesän 2020 koulutuspurjehduksen perustiedot ovat seuraavat:

Alus: S/y Tantrum Too, Bavaria 38, vm. 2004 (ollut käytössämme v. 2009 lähtien)
Reitti: Koulutuspurjehduksen reitti on perinteisesti kulkenut pitkin saaristomerta ja näin tänäkin vuonna. Tarkka reittisuunnitelma ilmoitetaan myöhemmin keväällä ilmoittautumisen yhteydessä.
Ajankohta: 1.-16.6.2020, jakautuen yhteen 3 vrk ja kolmeen 4 vrk mittaiseen legiin
Hinta: noin. 140€/legi
Kipparit: Sami Ruotsalainen (puh. 050 5288648) ja Oskari Vierijärvi (puh. 050-9173689)

Purjehdus jakautuu yhteen 3 vrk ja kolmeen 4vrk mittaiseen legiin, joista jokaisella on eri miehistö. Miehistöön kuuluu kuusi jäsentä, jotka yhdessä muodostavat kaksi kolmen hengen vahtia. Miehistöä kouluttaa ja ohjaa päällystö, johon kuuluvat kippari ja försti (=perämies). Periaatteena on, että päällystö vastaa purjehduksen turvallisuudesta, sisällöstä ja koulutuksesta, kun taas toimeenpaneva taho on aina lähtökohtaisesti miehistö. Miehistön kaksi vahtia vuorottelevat tehtäviä yhden ruokavälin mittaisten ajo- ja palveluvahtivuorojen välillä. 

Purjehduspäivän pituus on yleensä jotakin 8-12 tunnin väliltä, joten jokaiseen päivään mahtuu myös riittävästi lepoa. Useina iltoina saatetaan purjehduksen päätteeksi myös päästä ottaamaan makeat löylyt rantasaunassa kauniissa saaristomaisemissa, ja yöt vietetään lähtökohtaisesti kiinni laiturissa, poijussa tai ankkurissa. Yöllä emme siis normaalisti purjehdi. 

Purjehdus alkaa Raision venesatamasta ja myös päättyy sinne. Miehistönvaihdot tapahtuvat Maarianhaminassa ja Tukholmassa, joihin matkustetaan laivalla joko Turusta tai Helsingistä. 

Osallistumismaksu ja stipendin hakeminen

Osallistumismaksu on viime vuosina ollut noin 140 € / legi ja pysynee samassa hintaluokassa tänäkin vuonna. Osallistumismaksu kattaa kaikki kustannukset, paitsi omat namut ja limut ja sen sellaiset, joista kukin vastaa itse, jos niitä katsoo tarvitsevansa. Maksa ilmoittautuessasi yhden legin osallistumismaksu riippumatta siitä, monelleko legille ilmoittauduit. Mikäli pääset mukaan useammalle legille, voit maksaa muiden legien osallistumismaksut kahden viikon kuluessa venepaikkasi vahvistumisesta.


Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen koulutuspurjehdukselle avataan helmikuun aikana ja tästä ilmoitetaan vielä erikseen.
Comments